ALERJİ

ALERJİ

İnsan vücudunun herhangi bir maddeye karşı verdiği istenmeyen tepkiye alerji denir. Bu tepkiyi oluşturan maddelere de alerjen denir.Vücut ile uyumsuz olan maddeler hücreler arası iletişimi bozmak suretiyle fizyolojik yapıya zarar verirler. 

Alerjenler vücuda deri, solunum ve sindirim yoluyla girerler. 

Alerjenler vücuda girdiğinde, adrenalin ve cortisol hormonlarının salgılanması ile alerjik reaksiyon yok edilir.  Alerjik maddelerle karşılaşma süreci uzarsa, böbreküstü (sürrenal) bezinde yetmezlik oluşur. Yeterince cortisol salgılanamaz. Böylece alerjik reaksiyonlar ortaya çıkar.                 

Vücudun alerjen maddelere verdiği tepki organlara göre değişir. Deri ile temas ile alerji oluşmuş ise kaşıntı ve döküntü,  Solunum yolu ile akciğere girmişse nefes darlığı,                       

 Sindirim sistemi ile mide- bağırsak sistemine girmişse gaz, hazımsızlık ve kalpte ise ritim bozukluğu yapar.                   

Sistemik kronik hastalıklarda sindirim sisteminin önemi çok büyüktür. İnce bağırsağın birinci görevi bağışıklık ve ikinci görevi emilimdir. İncebağırsak villüslerinde oluşan emilim bozukluğu, normal bağırsak mukozasından vücuda giremeyen, makroproteinlerin kana karışmasına neden olur. Bu ise uzun dönemde bağışıklık sistemini yorar ve kapasitesini düşürür.                                                                                                                                                  

Gizli (alerji belirtisi göstermeyen) alerjen gıdalar ki bunlara intolerans gösteren gıdalar diyoruz, bağışıklık sistemini yorarak birçok hastalığa zemin hazırlarlar. Ayrıca bu gıdalar bağırsakda enterik sinir sisteminden mutluluk hormonu( serotonin) salgılatarak bağımlılık yaparlar. Bu durumda en çok sevdiğiniz gıdalar sizin hastalıklarınızın baş nedeni olabilir.  Vücut ile uyumsuzluk gösteren (intolerans) gıdaların tüketilmesine bağlı olarak aşağıdaki şikayetler ve hastalıklar ortaya çıkabilir:             

Genel şikâyetler; Yorgunluk, terleme, üşüme, baş dönmesi, fazla yemek yeme, depresyon, hiperaktivite, hipertansiyon, hipotansiyon kronik yorgunluk gibi.                                 

Deriye ait şikâyetler; Kaşıntı, yanma hissi, ürtiker(Kurdeşen), ekzema, sedef, nörodermit Mide-Bağırsak sistemi şikâyetleri; Ağızda aft, Mide de yanma, ülser, bulantı, şişkinlik, ağrı, sürekli tokluk hissi, açlık hissi, gaz, ishal, kabızlık, ince bağırsakta crohn hastalığı, kalın bağırsakta kolitis ülseroza, çölyak hastalığı, spastik kolon, hemoroit gibi.                                                                             

 Solunum yolları şikayetleri; Sık soğuk algınlığı, bademcik iltihabı, sinüzit, boğazda gıcık hissi, nefes darlığı ,uzun süreli öksürük, çocuklarda bahar nezlesi,bronşit, horlama, astım !.                   

Kalbe ait şikâyetler: Kalpte ritim bozukluğu, kalp çarpıntısı, yüksek tansiyon, düşük tansiyon. Böbrekler ve idrar yollarına ait şikâyetler; Sık sık idrar yapma, idrar kaçırma (inkontinans) , idrar yapma esnasında yanma hissi, sık sık idrar yolları enfeksiyonu geçirme.

Eklemler ve kaslar; Eklemlerde şişme, romatizma, artrit, kas ağrıları, boyun, sırt ve bel ağrıları,                                         

Kafa bölgesinde; Baş ağrısı, migren, sık sık konjonktivit, kulak iltihabı.


İdeal bir tedavi için;

*Alerjik hastalıkların nedenleri doğru olarak saptanmalıdır.

*Tedavi nedene göre yapılmalı,  Alerji yok edilmelidir.

*Gerekirse diyetten alerji yapan gıdalar çıkarılmalıdır.