Sindirim kanalının tamamını tutabilen bir hastalıktır. İnce bağırsakta görülen tipine Crohn denir.
İnce bağırsak mukozasının yüzeyi 800 metrekare, yani bir stadyum büyüklüğündedir. Bu büyük alanın her milimetrekaresinde bir M sinir ucu vardır. İnce bağırsaktaki sinir hücrelerinin sayısı beyinden fazladır. Bu nedenle incebağırsağa ikinci beyin denir. Bu M sinir uçları bağırsaktan emilecek gıdaları test eder. Sağlıklı insanlarda bu test sonucu bağırsak mukozasından vücut için zararlı olabilecek maddeler geçmez, emilmez.
Ancak Crohn hastalığında vücudun bağışıklık sistemi incebağırsak mukozasını besleyen alt tabakayı yabancı madde gibi görür ve saldırarak hasara uğratır.
Buna oto-immün bir hastalık denir. Bu durumda bağırsaklarda mukozada yaygın iltihap ve ülserler ortaya çıkar. Bağırsak duvarı geçirgenliği bozulur. Karında şişkinlik, gaz, şiddetli karın ağrı, ishal, dışkıda kanama olur. İleri dönemlerde bağırsakta daralma ve tıkanma, fistül, eklemlerde ağrı, cilt lezyonları meydana gelebilir.
Kısa zamanda kilo kaybı, kansızlık, iştahsızlık, halsizlik ve yorgunluk ortaya çıkar.
Crohn hastalığı nasıl tedavi edilir?
Yaygın olarak uygulanan tedaviler iltihabi reaksiyonu baskılayan salozopirin ve salofalk gibi ilaçlardır. Daha ileri hastalarda bağışıklık sisteminin çalışmasını engelleyen kortizon ve immuran veya metotreksat gibi kanser ilaçları kullanılır.
Ancak bu tedaviler hastalığın nedeni ortadan kaldırılmadığı için kalıcı bir iyileşme sağlayamaz. Çünkü asıl problem bağışıklık sisteminde değil, incebağırsak submukozasındadır. Submukozada biriken immün kompleks molekülleri submokozayı yanlış hedef olarak gösterir.
İdeal bir tedavi yöntemi;
* Submukozada immün kompleks birikimini ortadan kaldırmalı,
* Yeniden oluşumunu engellemeli,
*Mukozada oluşan hasarı da tamir ederek, ince bağırsağın normal çalışmasını sağlamalıdır.