GÖZ HASTALIKLARI

GÖZ  HASTALIKLARI

Görme iÅŸlemi, ışığın dışarıdan içe doÄŸru, kornea, iris, lens, vitreus (göz içi sıvı)dan geçerek retinaya ulaÅŸması ile oluÅŸur. Retinadaki ışığa duyarlı fotoreseptör hücreler, görsel bilgiyi elektrik sinyallerine dönüştürerek optik sinire aktarır. Optik sinir bu sinyalleri beyin arka kısmında yer alan görme merkezine taşır. Görme iÅŸlemi görme merkezinde oluÅŸur. 

Retina, tıpkı bir çanak anten gibi,  göz küresinin arka yarısının iç kısmını doldurur. Retina üzerinde, merkezde koni, çevrede ise çubuk ismi verilen fotoreseptör hücreler vardır. Hastalık sonucu, çevredeki çubuk hücreleri hasar görürse, hasta bir borunun içinden bakıyormuÅŸ gibi görüntü hisseder. Merkezdeki koni hücreleri hasar görürse, görme bozulur. Hasta kafasını saÄŸa-sola, aÅŸağı yukarı çevirerek, çevredeki çubuk hücrelerle görmeye çalışır. 

Retinanın altındaki tabakada, fibröz bir doku içine gömülü olan kan damarlarının bir kolu olan koroid ve koroid tabakasını kaplayan pigmente epitel (PE) bulunur. Retina pigment epiteli (RPE) hücreleri, ışığa duyarlı retina için destek, koruma ve beslenme saÄŸlar ve normal görme iÅŸlevini sürdürmek için diÄŸer retinal hücrelerle birlikte çalışırlar. Bu RPE hücrelerinin bozulması ve / veya kaybı, görme kaybının geliÅŸiminde kritik bir rol oynamaktadır.  Bu tabakanın bozulması, içinde pigment ÅŸeklinde izlenen metabolik atıkların birikmesi görmenin bozulmasına neden olur. 

Retinayı tutan , spesifik genlerde görülen kalıtsal kusurlar örn. Retinitis pigmentosa,   yaÅŸla iliÅŸkili maküler dejenerasyon, diyabetik retinopati,  otoimmün bir hastalık olan üveit, sipirojenesis koroiditis, retina dekolmanı, aşırı ışığa maruz kalma, aşırı uyuÅŸturucu madde kullanma,  göz kanseri, travma, beslenme bozuklukları  gibi çeÅŸitli hastalıklar retinadaki görmeyi saÄŸlayan hücrelerin ölümüne neden olur.  

Ä°deal bir tedavi;

1) Görmeyi sağlayan fotoreseptör hücreleri besleyen ve bağışıklık sistemini oluşturan retina altındaki epitel tabakasının sağlıklı olmasını sağlamalıdır. Böylece fotoreseptör hücrelerin yenilenmesi sağlanmış olur.

2) RP hastalarında görülen retinal arterlerdeki incelmeyi gidermelidir. Buna bağlı olarak optik diskin ve tüm retinanın beslenmesi düzelir.

3) Fotoreseptör hücrelerin yabancı madde gibi algılanmasına ve sonucunda  hasarına uÄŸramasına neden olan mekanizmayı düzeltmelidir.