Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz Bacak Sendromu


Huzursuz bacak sendromu özellikle akşamları istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli istemsiz hareket etme gibi yakınmalarla kendini gösteren bir  hastalıktır. Genellikle kişi uyku esnasında şiddetli istemsiz bacak hareketi ile adeta tekme atar. Bu esnada bacağını kırabilir, yanındaki kişiyi yaralayabilir. Hareket edilirse istemsiz bacak hareketleri ortadan kalkar. Bu durum uykuyu bozar.

Huzursuz bacak sendromu, beyinde dopamin isimli maddenin bazı özel bölgelerde azalması ve Glutamat isimli maddenin artması sonucu gelişmektedir. 

Huzursuz Bacak Sendromu’na neden olabilecek durumlar şunlardır:

• Demir eksikliği (en önemli göstergesi ferritin düşüklüğü)

• İleri evre böbrek yetmezliği (üremi)

• Şeker hastalığı

• Parkinson hastalığı

• Sinirlerin değişik nedenlerle etkilenmesi (polinöropati)

• Romatoit artrit

• Hamilelik

 Bunların dışında,bulantı, depresyon ve psikoz ilaçları ile sara ilaçları (fenitoin içerenler), soğuk algınlığı (antihistaminik içerenler), tansiyon ilaçları (nifedipin içerenler) huzursuz bacak sendromu bulgularını kötüleştirebilir. 

Nasıl tedavi ediliyor?

Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde ilk prensip hastalığın alevlenmesine neden olan madde veya gıdalardan kaçınmaktır. Alkol, kafein ve nikotin gibi maddelerden kaçınmak belirtileri azaltabilir. Hastanın ilaçları gözden geçirilmeli ve huzursuz bacak sendromunun belirtilerini artırabilecek ilaçlar kesilmelidir. Kansızlık, şeker hastalığı, beslenme bozuklukları, böbrek hastalığı, guatr, varis ya da parkinson hastalığı gibi hastalıklar tedavi edilir.

İlaçlar kullanıldığı sürede şikayetleri hafifletir. Ancak kalıcı tedavi etmez. Hastalık ömür boyu sürer. 

İdeal tedavi; 

Dopamin eksikliği  ve Glutamat fazlalığını  kalıcı olarak düzeltilmeli, ağrı, istemsiz bacak hareketleri gibi bulguları  ve ömür boyu ilaç kullanımını  ortadan kaldıran tedavidir.