Kokain Bağımlılığı

Kokain Bağımlılığı


Kokain hidroklorid beyaz, ince, acı-tatlı bir tozdur. Koka bitkisinden elde edilir. Burundan çekilebilir, İV yapılabilir. Çok güçlü bağımlılık yapar.

Kokain hidroklorid + amonyak veya yemek sodası ( sodyum bicarbonat) + su ile ısıtılırsa = Crack elde edilir. Bu işlem daha fazla duman ve yoğun madde etkisi oluşturur. Yakılması esnasında ortaya çıkan seslerden dolayı Crack – TAŞ ismi verilmiştir. Crack çok güçlü formudur, sigara, nargile ile içilebilir. Kokain toz halinde burundan çekilebilir, sigara – nargile ile tütün içinde içilebilir, İV enjekte edilebilir. Eroin, esrar, alkol, tütün ile birlikte kullanılabilir. Alınma yöntemine bağlı olarak,burun mukozasından, akciğerlerden ve damar içinde alınınca kana geçer ve beyne gider. 

KOKAİN KULLANILDIĞINDA NE OLUR?

Kokain  dopamin nörotransmitterinin geri emilimlerini engelleyerek artışına neden olurlar. Dopamin artışını kompanse etmek için serotonin artar. Eroin ise bizzat dopamin düzeyini artırmakta ve kimyasal dengeyi bozmaktadır. Dopamin yeme, uyku, seks, yaşamdan haz alma duygularından sorumludur. Başlangıçta dopamin artışı ile haz duygusu artar, kullanım uzadıkça dopamini nörona geri taşıyan pompa bloke olur ve nöronlarda dopamin eksikliği ortaya çıkar ve buna bağlı olarak sinir hücreleri (nöronlar) arası iletişim sağlanamaz. Artık hasta hiçbir şeyden zevk almaz, mutlaka dopamini artırmak için kokain kullanmak ister. Dopamin yetersizliğini gideremez ve yüksek dozla ölüm gelir.

Kokain kullanıldığında 30 dk - 120 dk. süreyle kokain sarhoşluğu olur, bu durumda;

-Enerjik ve uyanıklıkta artış duygusu,

- Zihinsel ve bedensel olarak kendini çok iyi ve güçlü hissetme.

-Özgüveninde artma duygusu oluşur,

Bazende;

-Endişe, paranoya,

-Anksiyete, asabiyet,

-Yerinde duramama ortaya çıkar.

Fiziksel olarak da;

- Heyecanlı ve coşkulu konuşma,

- Çok aktif ve enerjik olma,

-Göz bebeklerinde büyüme izlenir.

-Cinsel işlev bozukluğu, Afrodizyak etkisi ve orgazm gecikmesi etkisi vardır. Tekrarlayan kullanımlarda empotans görülür. Geç ve zor boşalma neden olabilir. Yüksek dozlarda ajitasyon, yargılamada bozukluk, agresif davranışlar, tehlikeli cinsel davranışlar, psikomotor aktivitede artma görülür. Fiziksel olarak da taşikardi, hipertansiyon, göz bebeklerinde genişleme görülür. Kokain alımına bağlı nöbetler görülür. Solunum depresyonu, serebrovaskuler hastalık (felç), nörolojik bozukluklar, nöbetler, myokard infarktüsü ölüm görülebilir.

PSİKOLOJİK ETKİLERİ VE BAĞIMLILIK;

Dopamin geri emilimini bloke etmesi ile oluşur.

Kokain kullanımımı ile uyarılma sonucu kişi kendini iyi hisseder. Tekrarlayıcı kullanımlar tolerans seviyesini artırır ve bağımlılık geliştirir.

KOKAİN YOKSUNLUK BULGULARI;

Yoksunluk belirtilerinin çok azı fiziksel , çoğunlukla psikolojiktir.

-Fiziksel belirtiler, ağrı, sancı, titreme, üşüme,

-Psikolojik belirtiler, depresyon ve endişe, hayattan zevk alamama, konsantrasyon güçlüğü, kokain kullanma isteği, anksiyete, huzursuzluk, ajitasyon, yorgunluk, aşırı uyku uyuma, halüsinasyonlar, sanrılar, deri altında böcek yürümesi hissi.

KOKAİN BAĞIMLILIĞINDA TEDAVİ

Bilinen spesifik antagonist etki yapan bir ilaç tedavisi yöntemi yoktur. Beyinde bozulmuş nörotransrnitter dengesi tekrar düzeltilerek tedavi yapılır.

İdeal tedavi;

*Hastaya yoksunluk belirtileri yaşatmadan, yavaş yavaş maddeden uzaklaştırılmalıdır.

*Vücudu  madde ve informatif düzeyde temizlenmesini sağlayan  tedavidir.