Besinlerle alınan enerji miktarının, bazal metabolik aktivite ve fizik aktivite ile harcanan enerji miktarından fazla olması halinde, fazla enerjinin yağa dönüşerek vücutta depolanmasıdır.
İnsanların doğal beslenme ve yaşam tarzından uzaklaşmaları sonucu, obesite tedavisi gereken bir hastalık haline gelmiştir. Doğal beslenme çok önemlidir. Çünkü günümüzde bilhassa endüstrinin geliştiği ülkelerde gıda maddelerinin üretimi ve saklanması için kimyasal katkı maddelerini kullanılmaktadır.Oysa hücreler sadece doğal olarak üretilmiş besinleri en iyi şekilde yakar ve beden için gerekli yeterli enerji ve redüksiyonu sağlar.
Obesite ile birlikte beden estetiği bozulmakta, kişinin ruh sağlığı etkilenmektedir. Kişiler depresyona girmektedirler. Başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, hipertansiyon, cinsel empotans, eklem ve kemikleri tutan dejeneratif hastalıklar, kanserler, şeker hastalığı obesite ile oluşan hastalıklardandır.
Kilo almanın birinci en önemli nedeni fazla yemek yemektir. İkinci en önemli neden ise yetersiz fizik aktivitedir.
Bazı hastalıklarda kilo artışına neden olur. Örneğin hipotiroidi, şeker hastalığı, kortisol ve garnitin hormonu fazlalığı/ yetmezliği, gizli gıda alerjileri, mezankimal asidoz, disbiyozis, bazı ilaçlar ve psikososyal problemler.
İdeal tedavide öncelikli olarak kilo almaya neden olan hastalıklar araştırılmalı ve bir hastalık varsa o hastalığın tedavisi yapılmalıdır.
Kilo almaya neden olan bir hastalık yok, yalnızca fazla yemek ve yetersiz fizik aktivite nedeniyle obesite oluşmuş ise :
Gıdalarla alınan enerjiyi azaltılmalı ve fizik aktiviteyi artırarak harcanan enerji artırılmalıdır.
Peki bu nasıl olmalıdır?
Alınan enerjiyi azaltmak ve kontrol altında tutmak için kişinin yemek yeme alışkanlıkları değiştirilmelidir. Yani kişinin gıda seçim hakkı kendinde olmamalıdır. Tedavi sonunda, kişinin yemek alışkanlıkları, istenilen yönde kalıcı olarak yeniden oluşturulmalıdır. Yanlış beslenme alışkanlıkları ortadan kaldırılmalı. Örneğin çok şekerli tatlılar yiyen veya çok ekmek, çok et yiyen bir kişi bu tedavi sonunda yiyemez olmalıdır. Kişinin iradesini zorlanmamalı, strese sokulmamalıdır.
Fiziksel aktive enerji harcamasını artırmak için her gün 1 saat yürüyüş önerilmelidir.