Romatoid Artrit

Romatoid Artrit


İnsan vücudundaki eklemlerin iç yüzünü döşeyen kıkırdak dokusu kemik yüzeylerin birbirine sürtünmesine ve aşınmasına engel olur.

Ancak bu kıkırdak dokunun bağışıklık sistemi tarafından yabancı madde gibi algılanması sonucu  bağışıklık sistemi hücreleri kıkırdağı adeta delik deşik ederek yer ve hasara uğratır. Bunun sonucunda eklemlerde ağrı, şişme, hareket zorluğu, yaygın iltihabi reaksiyon ve ısı artışı olur. Eklemler çevresinde ödem oluşabilir.

Yaygın olarak uygulanan tedaviler ağrı kesiciler, salisilatlar, kortizon ve bağışıklık sistemini çalışmasını engelleyen immuran ve metotreksat gibi kanser ilaçlarıdır.

Ancak bu tedaviler hastalığın nedenini ortadan kaldırılmadığı için kalıcı bir iyileşme sağlayamaz. Çünkü asıl problem bağışıklık sisteminde değil, kıkırdak dokusundadır. Kıkırdakta biriken immün kompleks molekülleri, kıkırdağı  yanlış hedef olarak işaretler. Bu nedenle sorun devam eder. 

İdeal bir tedavi;

*Kıkırdak dokusunda biriken immün kompleks oluşumunu ortadan kaldırmalı,

 *Yeni İmmun kompleks oluşumunu engellenmeli,

*Kıkırdakta oluşan hasarı vücudun kendi kendini  tamir etmesi sağlanmalıdır.

 Böylece hastanın şikayetleri kalıcı olarak düzeltilmeli ve kişi sağlıklı normal bir insan olarak hayatına devam etmelidir.